středa 12. dubna 2023

Dřevo a jeho krása: povrchová úprava dřeva pro zvýraznění jeho přirozené struktury

_97828621-e978-430f-aab0-cfad1a13ec4e

Povrchová úprava dřeva je důležitým krokem při jeho zpracování, neboť zajišťuje ochranu dřeva před vnějšími vlivy, jako jsou voda, UV záření, hmyz či plísně. Současně ale také výrazně ovlivňuje vzhled dřeva, což je zásadní při výrobě nábytku, podlahových krytin, stavebních prvků a dalších produktů. Existuje mnoho druhů povrchových úprav, ale v tomto článku se budeme věnovat hlavně těm, které jsou určeny pro dřevo a odstínům, které je možné s nimi dosáhnout.

Lazury

Lazury jsou typické svým průhledným a méně krycím efektem, což umožňuje prosvítání struktury dřeva. Výhodou lazur je, že dřevo neztrácí svůj přirozený vzhled a současně je chráněno proti poškození. Lazury jsou ideální pro venkovní aplikace, kde musí být dřevo chráněno proti UV záření a vlhkosti. Nejčastější odstíny jsou například hnědá, zelená, modrá, šedá a červená.

Barvy

Použití barev pro povrchovou úpravu dřeva je velmi rozšířené a nabízí široké spektrum možností. Barvy jsou krycí a dokážou zakrýt nejen strukturu dřeva, ale také jeho vady a nerovnosti. Pro povrchovou úpravu dřeva se nejčastěji používají akrylové nebo alkydové barvy. Akrylové barvy jsou ideální pro venkovní použití, neboť jsou odolné vůči UV záření a vlhkosti. Alkydové barvy jsou vhodné pro použití v interiéru a jsou trvanlivější než akrylové. Mezi nejoblíbenější odstíny patří bílá, šedá, hnědá a modrá.

Oleje

Oleje jsou ideální pro povrchovou úpravu dřeva, které má být zároveň chráněno a zachovat si svůj přirozený vzhled. Oleje pronikají do struktury dřeva a vytvářejí na něm ochrannou vrstvu. Existuje mnoho druhů olejů, například lněný olej, řepkový olej, dýhový olej, walnut oil, atd. Oleje jsou ideální pro venkovní i vnitřní použití, protože jsou odolné vůči UV záření a vlhkosti. Odstíny olejů se pohybují od světlých přírodních odstínů až po tmavé čokoládové barvy.

Bezbarvé laky

Bezbarvé laky jsou vhodné pro povrchovou úpravu dřeva, které má být chráněno a současně si zachovat svůj přirozený vzhled. Tyto laky jsou průhledné a nekryjí strukturu dřeva. Jsou vhodné pro venkovní i vnitřní použití a chrání dřevo před vlhkostí a UV zářením. Bezbarvé laky jsou oblíbené pro povrchovou úpravu dřevěných nábytkových kusů a podlah.

Skelné laky

Skelné laky jsou velmi trvanlivé a tvrdé, proto jsou ideální pro povrchovou úpravu dřeva, které bude vystaveno velkému opotřebení a mechanickému poškození. Skelné laky mají také vysoký lesk a vytvářejí na dřevě krásný zrcadlový efekt. Tyto laky se nejčastěji používají na parkety, schody, stoly, atd. Skelné laky jsou k dispozici v různých odstínech, ale nejčastěji se používají bezbarvé nebo bílé odstíny.

Dekorační laky

_d53802aa-395c-4c00-9b42-0d24badbe759Dekorační laky jsou speciální druh povrchové úpravy dřeva, která umožňuje vytvoření různých dekorativních efektů. Tyto laky mohou mít různé struktury a odstíny, například kovové efekty, křídové efekty, patinu atd. Dekorační laky jsou vhodné pro interiérové použití a vytvářejí unikátní vzhled dřeva.

PECKANABYTEK.CZ

Výběr správného odstínu povrchové úpravy dřeva závisí na mnoha faktorech, jako je typ dřeva, jeho vzhled, umístění, atd. Při výběru odstínu je důležité zvážit také celkový vzhled místnosti nebo prostoru, kde bude dřevo použito. Mezi nejoblíbenější odstíny patří přírodní dřevěné odstíny, šedá, bílá, hnědá, modrá a zelená. V každém případě by měl být výběr odstínu pečlivě promyšlen, aby povrchová úprava dřeva odpovídala celkovému vzhledu interiéru nebo exteriéru.

Při výběru odstínu povrchové úpravy dřeva je také důležité mít na paměti, že některé odstíny mohou být náchylné k ztrátě barvy nebo změně odstínu v důsledku vystavení UV záření. Proto je v případě venkovních použití lepší zvolit odstíny, které jsou odolné vůči UV záření.

Výběr správného odstínu povrchové úpravy dřeva by měl být zvažován také z hlediska osobních preferencí a vkusu. Každý má svůj vlastní styl a vkus, který se projevuje v interiéru a exteriéru. Někdo může preferovat přírodní dřevěné odstíny a jiný zase více upřednostňuje moderní a stylové odstíny.

Výběr odstínu povrchové úpravy dřeva je tedy velmi individuální a závisí na mnoha faktorech. Důležité je vybrat si odstín, který bude odpovídat jak vzhledu dřeva, tak celkovému vzhledu interiéru nebo exteriéru. Dobře zvolený odstín povrchové úpravy dřeva dokáže výrazně zlepšit vzhled prostoru a dodat mu nový styl a charakter.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Vaší reakci na dané téma. Po schválení příspěvku se Váš příspěvek zobrazí pod textem.